Plivanje je najzdravija i najpoželjnija fizička aktivnost u svim životnim dobima i u skoro svim zdravstvenim stanjima. Tokom plivanja celo telo je aktivno, a plivanje vam daje snagu i svežinu, i od njega ćete se osećati mlađe i bolje. Ali da budemo precizniji, izdvojićemo 10 najvažnijih razloga zbog kojih treba da se bavite plivanjem.

1. Uz manje truda učinićete više!

Zvuči savršeno! Plivanje vam pruža ono što ni jedan aerobik ne može, to su vežbe koje ne vrše pritisak na skelet. Potapanjem u vodu postajete lakši, ako ste u vodi do struka nosite samo pola svoje težine, kako se dublje potapate opterećenje postaje manje. Konačno kada se potpite do vrata u vodu, bazen nosi 90 posto vaše težine a vama ostaje samo 10 posto. Na taj način bazen postaje savršeno mesto za sve one koji imaju ukočene mišiće i upaljene zglobove tj. sve one koji pate od artritisa ili su gojazni.

Stručnjaci predlažu obolelima od artritisa vežbe za istezanje, zagrevanje i jačanje mišića. Samo par krugova u bazenu objedinjuju sve te vežbe!

Dodatnim zagrevanjem vode postići ćete još bolje rezultate. Obolelima od reumatoidnog artritisa značajno se umanjuju tegobe hidroterapijom u toploj vodi, a vežbe u vodi povećavaju pokretljivost zglobova i smanju bolove i kod ljudi koji pate od osteoporoze.

2. Povećava se tonus i snaga mišića

Da li ste ikada videli mlitavog delfina ili slabašnog profesionalnog plivača? Naravno da niste, jer plivanje je najbolji način da povećate tonus i snagu mišića.

Ako uporedite trčanje sa plivanjem videćete razliku. Dok trčimo, krećemo se samo kroz vazduh i otpor je mali ali dok plivamo kroz vodu koja je 12 puta gušća od vazduha i pruža mnogo veći otpor mi mnogo brže jačamo mišiće.

Pored mišića, dokazano je da plivanje jača i kosti zbog čega se preporučuje ženama u mennopauzi radi prevencije nastanka osteoporoze.

plivanje

 

3. Poboljšava se elastičnost

Plivanje se razlikuje od vežbanja na spravama u teretani po tome što se ne koncentriše na pojedine delove  već na celo telo. Tokom plivanja rade različite grupe mišića, a zglobovi su opušteni i elastični. Dok plivate, ruke se pokreću u velikim lukovima, kukovi su aktivni dok noge prave makazice, a glava i kičma se pomeraju sa jedne na drugu stranu. Vaše telo se isteže sve vreme, i to od glave do pete.

Ako želite dodatno da iskoristite vodeno okruženje u kojem ćete lakše održavati ravnotežu možete raditi vežbe dodatnog istezanja za mišiće nogu, na primer.

4. Poboljšava se zdravlje srca

Od plivanja nećete razviti samo vidljive mišiće na telu nego i najvažniji mišić u telu – srce.

Pošto je plivanje aerobna vežba ono jača srce ne samo da bude veće, već da kvalitetnije pumpa krv, što će doprineti boljem protoku krvi kroz vaš organizam. Istraživanja su pokazala da aerobne vežbe umanjuju pojavu zapaljenskih procesa u organizmu koji dovode do srčanih oboljenja.

Ako vam sve ovo nije bilo dovoljno da uskočite u bazen i zaplivate poslušajte još koju reč stručnjaka koji tvrde da samo 30 minuta aerobnih vežbi, u koje spada i plivanje, umanjuje za 30-40 odsto pojavu koronarnih i srčanih bolesti kod žena i smanjuje probleme sa krvnim pritiskom.

5. Pomaže regulisanje telesne težine

Plivanje je odličan način za mršavljenje i održavanje telesne težine. Kalorije ćete trošiti u skladu sa vašom fizionomijom i intenzitetom plivanja, ali pokušaćemo ipak da vam damo neke podatke o utrošenim kalorijama.

Plivanjem prsnim stilom za 10 minuta izgubićete 60 kalorija, leđnim stilom 80 kalorija, slobodnim stilom 100, dok za isto vreme najviše kalorija topi leptir stil čak 150.

Nije samo stil u pitanju, važni su i  vremenski intervali plivanja. Ako želite da povećate efikasnost plivajte 50 metara pa napravite 10 sekundi pauzu pa zatim 100 metara pa 10 sekundi pauzirajte pa 150 metara pa 10 sekundi pauzirajte. Mozete plivati u tom ritmu  sve do 300 metara.

6. Umanjuju se simptomi astme

Vežbanje na suvom vazduhu u teretani, na otvorenom gde je velika koncentracija alergena ili po ledenom zimskom vazduhu mogu izazvati asmatične napade kod obolelih. Vlažan vazduh tokom plivanja će znatno smanjiti mogućnost pojave simptoma astme.

Naučna istraživanja su pokazala da ne samo što će se plivanjem ublažiti simptomi već će se generalno poboljšati opšte stanje obolelih. Američki naučni časopis “Respirology” objavio je rezltate studije koja je pokazala da se kod dece koja su prošla kroz program ublažavanja simptoma plivanjem znatno umanjio broj napada i ostalih simptoma, i da se čak i posle godinu dana nakon završetka programa održalo njihovo dobro zdravstveno stanje.

Naučna studija je takođe pokazala da i kod zdravih osoba plivanje jača kapacitet pluća i unapređuje pravilne tehnike disanja.

7. Smanjuje se nivo holesterola i krvnog pritiska

Naše zdravlje u velikoj meri zavisi od nivoa holesterola u krvi tj. od uravnoteženosti dobrog i lošeg holesterola. Plivanje povećava nivo dobrog holestrola u krvi. Ako ga povećamo za 1 odsto smanjujemo rizik od srčanih oboljenja 3,5 odsto, a možemo naravno i više!

Plivanje, kao aerobna vežba, održava zdravlje naših krvnih sudova i zadržava njihovu elastičnost i prohodnost u godinama kada oni imaju tendenciju da slabe.

8. Plivanje umanjuje rizik od pojave dijabetesa

Dijabetes tipa 2 uzima maha u modernom društvu nekretanja i nepravilne ishrane. Nema delotvornije prevencije od plivanja. Ako tri puta nedeljno plivate po 30 minuta istopićete 900 kalorija i na taj način umanjiti mogućnost obolevanja za više od 10 odsto.

Naravno, odlično je i za osobe sa dijabetesom tipa 1 jer pomaže u održavanju nivoa insulina u krvi.

9. Plivanje ublažava stress, podiže energiju, poboljšava san

Svaka fizička aktivnost u našem telu podstiče lučenje endorfina, popularno nazvanim, hormonom sreće, što on i jeste. Plivanje kao intenzivna aktivnost izaziva njegovo jače lučenje i zato se u vodi osećamo blaženo. Plivanje je opuštajuće za um kao joga, mišići se istežu i opuštaju, ritmično dišemo i na taj način ostavljamo stres iza sebe. Zato je plivanje važno i za naše mentalno zdravlje.

Pored fizičkih prednosti naučnici su dokazali da plivanje ima pozitivan uticaj na naše nervne ćelije u mozgu jer dok plivamo organizam zamenjuje stresom uništene ćelije novim.

10. Plivanje produžava život

Ako vas prethodnih devet stavki još uvek nisu ubedili da uskočite u bazen i zaplivate onda se nadamo da hoće činjenica da vam plivanje produžava život. Naravno, niko vam ne obećava besmrtnost, ali nauka je dokazala da osobe koje redovno plivaju duže žive. Zato plivajte i obezbedite sebi kvalitetan, zdrav i dug život!