O čemu treba da razmislite ako planirate bazen

Izgradnja bazena je veliki poduhvat i potrebno ga je pažljivo isplanirati i uraditi kako biste dugo godina ubirali plodove svoje investicije. Ima nekoliko pitanja na koja treba da obratite pažnju kako bi se bazen na kraju ne samo uklopio u željeni budžet, nego i odgovarao potrebama vaše porodice.

Planiranje bazena – pozicija, veličina i oblik

Kod odabira mesta za bazen važno je obratiti pažnju na sledeće:

Izloženost suncu – izaberite mesto u dvorištu koje je najosunčanije u toku dana, kako bi se voda što više zagrevala prirodnim putem.

Drveće – treba izbegavati blizinu drveća i drugog rastinja zbog hladovine i opadanja lišća i granja u bazen.

Udaljenost od kuće – bazen ne bi trebalo da je predaleko od kuće, da ne biste umanjili uživanje u njemu.

Kada razmišljate o veličini bazena, planirajte za budućnost. U okviru budžeta kojim raspolažete, izaberite najveći bazen koji vam odgovara. Imajte u vidu da deca brzo porastu, poveća im se i krug prijatelja, tako da će se i bazen više koristiti.

Što se oblika i veličine bazena tiče, on će prvenstveno zavisiti od toga za koji se tip bazena odlučite. Lajnerski bazeni su isključivo ovalnog oblika, dok kod betonskih možete birati željeni oblik. Naravno, oblik i veličina bazena mogu zavisiti i od specifičnosti zemljišta. Ovo je nešto o čemu bi trebalo da razgovarate sa izvođačem radova ili svojim arhitektom. U obzir se moraju uzeti dimenzija dvorišta, pad terena, vrsta zemljišta, kao i pristup građevinskih mašina. Teži uslovi za rad, poput strmog terena, stenovitog zamljišta ili ograničenog prilaza mogu uticati na povećanje troškova i dužinu izgradnje.

IZGRADNJA BAZENA

Tipovi bazena koji se najčešće grade kod nas su:

BETONSKI – bazeni izgrađeni od armiranog betonskog korita koje se oblaže pločicama, mozaik pločicama ili specijalnom bojom.

LAJNERSKI – bazeni kod kojih se uradi betonski pod i potporni zidovi na koje se postavlja čelični lim i preko njega PVC lajner. Postoje različiti nivoi kvaliteta i završne obrade.

Kod izvođenja radova važan je pristup građevinskih mašina. Iskopavanje se radi uz pomoć bagera, tako da je dobro da se osmisli uređenje pejsaža, imajući u vidu mogućnost da se upotrebi iskopana zemlja, i dvorištu da neki novi izgled. U situacijama kada ne postoji mogućnost prilaza bagera, iskop se radi ručno, što zahteva više vremena. U svakom slučaju, važno je odlučiti da li želite iskopanu zemlju da iskoristite ili će biti potrebno da se ona odveze.

Nekim ljudima više odgovara da u potpunosti eliminišu travu i prostor opreme bazenom i popločanom terasom, a neki žele da stvore novi pejsaž u dvorištu.

Svi ovi faktori mogu imati značajnog uticaja na cenu građevinskih radova.

Za izgradnju i montažu lajnerskog bazena potrebno je oko 4 nedelje, dok gradnja betonskog bazena može trajati oko 8 nedelja.

Mašinska soba

Kada planirate bazen, svakako morate imati u vidu opremu za bazen koja se mora negde postaviti. Dakle potrebna vam je „mašinska soba“.

Mašinsku sobu treba tako isplanirati da bude dovoljno velika i komotna za smestaj kompletne opreme, eventualna proširenja sistema, kao i za nesmetan rad montažera i servisera. Možete iskoristiti postojeće pomoćne prostorije u dvorištu, odnosno jedan ugao u koji ćete smestiti opremu na pod i na zid.

Za ovu svrhu može se izgraditi šaht pored bazena, ali je on primereniji za manje bazene.

GREJANJE I ODRŽAVANJE BAZENA

Dobro je u fazi planiranja razmisliti i o najpovoljnijem načinu dogrevanja vode u bazenu. Postoji nekoliko mogućnosti – od kotlova na gas ili struju, preko toplotnih pumpi, izmenjivača toplote do solarnih panela. U svakom slučaju preporuka je da se bazen pokriva posebnim pokrivačima koji, osim što ne dozvoljavaju da u vodu upadne lišće, insekti i druge prljavštine, čuvaju i toplotu koja se akumulira od sunca.

Savremeni bazeni su toliko pouzdani da, ukoliko se valjano održavaju, pražnjenje će biti potrebno samo kod velikih popravki ili renovacija. Tajna kod održavanja bazena je da se radi malo ali češće, što znači 5-10 minuta dnevno i još oko jedan sat nedeljno u toku sezone kupanja, ukoliko bazen čistite ručno. Kada nije sezona, ako je bazen dobro pripremljen za zimu, dovoljno je samo jednom mesečno proveriti da je sve u redu.

ATRAKCIJE I DODATNA OPREMA

Vaš bazen treba da bude što prijatniji i atraktivniji, a postoji bogat izbor opreme za uživanje u vodi, ali isto tako i opreme za održavanje bazena koja će vam uštedeti rada i truda. U ove spadaju podvodna rasveta, topovi-prskalice, uređaji za plivanje u mestu, roboti za čišćenje, tobogani, daske za skakanje itd. Proverite šta sve postoji i izaberite onu opremu koja odgovara vašem stilu života, kako biste na najbolji način iskoristili svoju investiciju.

Kod pripreme strujne instalacije za priključenje bazenske opreme, treba voditi računa da ona zadovolji i sve uređaje koji će naknadno biti postavljeni, a naročito uređaje za grejanje bazena!

I na kraju, planiranje bazena ne može da prođe bez planova o uređenju plaže oko bazena.