Prekrivači za bazene vam mogu biti od velike koristi, bez obzira da li je vaš bazen otvorenog ili zatvorenog tipa.

Pokrivanje bazena sprečava upadanje mehaničkih prljavština poput lišća, trave, prašine i sl. Međutim, osnovna funkcija prekrivača je da smanji gubitak toplote putem ispavanja. Procenjuje se da 90 odsto ukupnog gubitka toplote bazena dolazi usled isparavanja. Zato, ako zaustavite isparavanje, uštedećete na grejanju, vodi i bazenskoj hemiji.

Postoje ručni i automatski prekrivači za bazene.

Najpopularniji tip prekrivača kod nas su ručni solarni prekrivači. U pitanju su prekrivači za bazene koji imaju balončiće na površini i koji u potpunosti iskorišćavaju sunčevu energiju i umanjuju gubitke od isparavanja.

Ovi prekrivači prenose sunčeve zrake kroz posebne vazdušne mehuriće na površini, zadržavaju najveći deo apsorbovane toplote i na taj način povećavaju temperaturu vode u bazenu u toku leta.

Najviše se izrađuju u plavoj boji, ali mi u ponudi imamo i crnu i providnu prekrivku. Takođe, postoje različite debljine solarnih prekrivača, ali je najčešće prodavana debljina od 400 mikrona.

motalica za prekrivač za bazen

Motalice za prekrivač za bazen

Ako se odlučite za ručni prekrivač, onda će vam trebati i motalica, jer je bez nje teško postaviti i skinuti prekrivač. Motalice se izrađuju od različitih materijala, jednostavne su za upotrebu, a za motanje se uglavnom koriste ručka ili volan, mada postoje i modeli sa daljinskim upravljanjem.