Ukoliko želite da produžite sezonu kupanja, ali i da ne zavisite od trenutnih vremenskih uslova, možete dogrevati vodu u bazenu i tako produžiti sezonu kupanja i za više nedelja u svakoj sezoni. Grejanje vode u bazenu se može ugraditi i naknadno, na već postojeći bazen. Mogući energenti su:

•  električna energija (toplotna pumpa i električni grejači),

•  solarna energija (solarni paneli, vakuumske cevi, različiti paneli od termoaktivnih materijala),

•  gas (plinski kotlovi).

Takođe je moguće priključiti grejanje bazena na etažni sistem vaše kuće.

Troškovi ugradnje i eksploatacije sistema za grejanje zavisiće od izabranog energenta.

Bez obzira za koji se izvor toplote odlučite, uvek koristite prekrivač za bazen, pošto najveći gubitak toplote iz bazena dolazi usled isparavanja sa površine vode.

Toplotne pumpe koriste energiju iz spoljašnjeg vazduha kojom dogrevaju vodu u bazenu. Rade na struju i nemaju zagađujuće emisije.
Uz pomoć toplotnih pumpi produžava se sezona kupanja – možete se kupati duže u toku dana i večeri, ali i uživati u kupanju u rano proleće i do kasne jeseni.
Toplotna pumpa za bazen je savršeni dodatak ili za vaš bazen ili za hidromasažnu kadu. Bezbedna, pouzdana i energetski efikasna, značajno će produžiti sezonu kupanja i uživanja u vašem bazenu.
Kod modela koji imamo u ponudi, svi delovi koji su u dodiru sa vodom izrađeni su od titanijuma ili plastike, što znači da ne postoji opasnost od korozije i da su pogodni za sve vrste voda, uključujući bazene sa slanom vodom.
Uređaji su veoma tihi u radu, a koeficijent iskorišćenja energije im je 5, što znači da će od 1 kilovata električne energije napraviti oko 5 kilovata toplotne.

Upozorenje:

Zbog sve veće popularnosti toplotnih pumpi postoji veliki broj proizvoda koji dolaze od neproverenih proizvođača. Uverite se da je pumpa koju kupujete namenjena za bazene i da je kupujete od pouzdanog prodavca opreme!

Električni izmenjivač toplote

Električni izmenjivači se uvek ugrađuju u mašinsku sobu. Oni su najpovoljniji za ugradnju, ali su troškovi rada među najvišim. Potpuno su tihi u radu i zahtevaju minimalno održavanje. Vreme potrebno da zagreju bazen je slično kao i kod toplotnih pumpi.

Kao i kod svih ostalih uređaja za grejanje bazena, važno je da se koriste izmenjivači koji su izrađeni posebno za grejanje bazena.