Nemojte se začuditi ako zateknete žabe u bazenu. Zašto i ne bi došle kada ste im napravili divnu atmosferu, noćnom rasvetom im prizvali raznovrsnu hranu i obezbedili kupanje. Vrhunac njihove zabave je činjenica da jednom kada uđu u bazen, ne mogu da izađu, a onda vi morate da ih vadite.

Da li su žabe u bazenu štetne?

Ne, naprotiv, pošto jedu insekte one vam čak olakšavaju posao čišćenja bazena. One su čiste životinje i ne prenose bolesti, a hemikalije u bazenu vas štite od bakerija svakako. Čak i kada uginu lako ćete ih izvaditi mrežom, sve to nije komplikovano, ali nekima ovo iskustvo može biti neprijatno. Evo par korisnih saveta kako da ih držite na odstojanju:

Koristite prekrivač

Kada ne koristite bazen možete ga prekriti i na taj način izbeći sakupljanje insekata, žaba i ostalih uljeza. U ovom slučaju veoma je važno da koristite adekvatne prekrivače koji se lako stavljaju i skidaju.

Redovno odražavajte travnate površine

Žabe vole da se kriju u dubokoj travi i žbunju pa, ako želite da smanjite žablju populaciju u vašem dvorištu, morate redovno održavati travnate površine. Takođe je poželjno da prilikom prihranjivanja zemljišta koristite đubriva na bazi amonijaka koji će ih dodatno odbijati.

Ugasite svetla

Svetla oko i u bazenu privlače razne insekte jer im je bazen kao oaza u sred pustinje, a žabama onda bazen postaje ukusna trpeza i kupalište. Ako želite da izbegnete žablji festival u dvorištu, ugasite sva svetla kada vam ne trebaju i imaćete mir.

So i sirće kao prirodno sredstvo protiv žaba

So i sirće su odlična sredstva za čišćenje kuće – od fleka na odeći do upornog kamenca – oni su u kući uvek neophodni i imaju najširu primenu. Tako i u ovom slučaju, pomešajte so sa vodom (1 kg soli na 10 l vode) ili pomešajte sirće i vodu (jednake delove), sipajte u raspršivač i poprskajte oko bazena. Kada se smeša osuši štitiće vas od žaba jer kada budu pokušale da priđu, opećiće noge i moraće nazad. Samo pripazite ako imate travu oko bazena jer ovaj rastvor može da je sprži.

Postavite fontanu ili vodopad

Žabe dolaze najviše zbog insekata. Insekti vole stajaću vodu pa, ako uzburkate vodu u bazenu biće im teško da se tu razmnožavaju i da dodatno privlače žabe.

Zagrejte bazen

Žabe ne vole toplu vodu. Zato ne bi bilo loše da zagrejete vodu u bazenu. Vi ćete svakako uživati u toploj vodi, a one se neće vraćati. Za potrebe zagrevanja možete koristiti solarne prekrivače. Voda na površini bazena se prilično zagreje od solarnog prekrivača, što će samo po sebi odbijati žabe a, isto tako, samo prekrivanje bazena će onemogućiti njihov ulazak u vodu.

Potrudili smo se da vam ponudimo nekoliko opcija za koje znamo kako bi se smanjio broj malih zelenih kupača. Imajte na umu da njihovo prisustvo nije ni malo štetno za vas i nemojte paničiti ako se pojavi ponekad koja žabica ili čak njihova jajašca. Izvadite jajašca  gustom mrežom i premestite na neko adekvatno mesto, a nju takođe izvadite mrežom, da se ne bi udavila, i to je sve.

Ako vi znate neki dobar način da se oslobodite žaba, podelite svoje iskustvo sa nama!