Istraživanja rađena poslednjih godina u svetu ukazuju na to da veliki broj ljudi piški u bazenima. Ovo se odnosi i na javne i na privatne bazene. Postojala je priča da u nekim bazenima ako piškite, voda će se obojiti u crveno. Nažalost, to je još uvek samo mit, jer zasad ne postoji takvo rešenje za ovaj univerzalni problem.

Zašto nije dobro piškiti u bazenu?

Postoji nekoliko razloga. Kao prvo, na taj način pretvarate vodu oko sebe u kupku od urina, i to ne samo za sebe, nego i za ljude oko vas, što je ružno.

Isto tako, vaš urin može biti opasan za druge ljude ukoliko uzimate neke lekove ili ako sadrži neželjene bakterije.

Osim toga, kada urin dođe u dodir sa hlorom, stvara se jedinjenje koje se zove hloramin i koje je veoma štetno za zdravlje. Hloramin izaziva crvenilo očiju, kašalj, bol u grlu, iritaciju kože. Isto tako, hloramin je odgovoran za neprijatan miris hlora, a ne sam hlor!

Do stvaranja hloramina dolazi i od drugih nečistoća – znoja, prljavštine sa tela, ali i kozmetičkih preparata poput krema za sunčanje, šminke, losiona i dr.

Zato je važno da se pre ulaska u bazen istuširate, kako biste sprali sa sebe sve ono što može da utiče na kvalitet vode u vašem bazenu.

I dok na kvalitet vode u nekom javnom bazenu teško možete uticati, na kvalitet vode u svom bazenu možete. Da bi voda u vašem bazenu bila ispravna i zdrava za kupanje, potrebno je pridržavati se nekoliko pravila:

Naravno, ovih pravila će morati da se pridržavaju i vaši gosti u bazenu. Nije uvek lako reći gostima da treba da se istuširaju pre ulaska u vodu, ili da nije dozvoljeno piškiti u bazen.

Kao malu pomoć u ovome, kreirali smo oznake koje možete odštampati, plastificirati i staviti u blizini bazena, na vidno mesto:

STOGA, BAZEN KORISTITE ZA PLIVANJE, TOALET ZA NUŽDU, A TUŠ DA SKINETE NEČISTOĆE SA SEBE PRE ULASKA U BAZEN!