Ako želite izabrati baštenski nameštaj, imajte na umu da su svaka bašta ili terasa priča za sebe i treba da budu uređene u skladu sa potrebama onih koji će u njima provoditi najviše vremena. Sami ćete se odlučiti da li će vaša bašta biti luksuzna, otmena, divlja ili pitoma, a upravo je baštenski nameštaj ono što će joj pružiti osnovnu stilsku liniju koja se kasnije detaljima upotpunjuje.

Ako u nju smestite veliki sto i udobne stolice, stvorićete letnju trpezariju u kojoj ćete često ručavati. Ako, pak, stavite pletenu sofu i stolice za ljuljanje sa velikim udobnim jastucima izmestićete dnevnu sobu van kuće tokom letnjih meseci. Sve u svemu, nemojte potcenjivati i najmanji komad zemlje iza kuće jer uz pažljivo odabran nameštaj stvorićete omiljeno mesto za boravak na svežem vazduhu.

Odakle početi? Prvo se zapitajte na koji način želite da provodite vreme u bašti. Da li želite da u njoj večerate tokom toplih letnjih noći? Da li tu želite da proslavljate rođendane? Da li možda želite da od bašte napravite mirno mesto za čitanje?

Ako će vam bašta služiti za opuštena druženja sa prijateljima uz koktele, nema potrebe da kupujete veliki sto za ručavanje. U tom slučaju, odaberite udobne fotelje i male stolove.

Kada birate baštenski nameštaj neophodno je da imate na umu sledeće:

Veličina prostora

Ovo je prvi i osnovni kriterijum kojim treba da se vodite. Ako vam je bašta manjih dimenzija savetujemo vam i nameštaj manjih dimenzija. Nameštaj treba da bude funkcionalan, ali da ostavlja dovoljno prostora za nesmetano kretanje.

Nameštaj takođe birajte u zavisnosti od toga da li je vaša bašta često puna prijatelja, imate veliku porodicu ili je vaš krug posetilaca sveden.

Dimenzije

Prilikom kupovine svakog komada nameštaja treba uvek da imate podatke o njegovim dimenzijama. Na reklamnim slikama one vam se mogu učiniti drugačije od njihovog realnog izgleda, zato uvek zatražite njihovu pravu veličinu da biste bili potpuno sigurni da vam širina, visina i dubina odgovaraju. Isto tako, proverite koje su nosivosti stolice. Stolice Hartman su nosivosti do 120 kg, a postoje i modeli za osobe sa većom težinom.

Materijal

Prilikom odabira materijala, vodite se prema svom ukusu: da li želite da vam dominira toplina tikovine, šarm pletenog nameštaja ili moderne prave linije i jasne boje aluminijumskog nameštaja. Vodite računa da budete dosledni u stilu.

Za rustičan izgled najbolje je da odaberete pleteni nameštaj koji će vas svojim ornamentima vratiti u neka romantičnija vremena. Aluminijumski nameštaj, zbog svojih elegantnih i jednostavnih elemenata i tankih ivica, daje moderan izgled vašoj bašti ili terasi. Vizuelno nije napadan, a udoban je i praktičan. Ali, postoje i lepe kombinacije sva tri materijala.

Blagovremeno se informišite i o održavanju ove tri vrste materijala. Nemojte biti rob nameštaja, odaberite materijale koji ne zahtevaju sate održavanja. Najbolji materijali za održavanje su metal, tikovina, kedrovina ili pleteni nameštaj izrađen od veštačkih materijala prilagođen za sve vremenske uslove. Ako se odlučite za neki od njih, bićete godinama zadovoljni njihovim izgledom i postojanošću. Važno je napomenuti da je pleteni nameštaj Hartman izrađen od specijalnih veštačkih materijala koji su daleko trajniji od starinskog pletenog nameštaja od pruća.

kako izabrati baštenski nameštaj

Ako vam je potrebno da smestite više ljudi, onda se možete odlučiti i za neku ugaonu garnituru ili kombinaciju troseda i fotelja. U njima se udobno može smestiti 5-6 osoba, a pored uvek možete dodati još neku fotelju, tabure ili stolicu ako je zabava većih razmera.

kako izabrati baštenski nameštaj

Za intimnije varijante za dve do tri osobe, možete izabrati udobne fotelje sa čajnim stočićem tako da zaboravite kada ste utonuli u mekoću jastuka i nesmetano uživate u razgovoru.

kako izabrati baštenski nameštaj
kako izabrati baštenski nameštaj

Boja

Važno je takođe odabrati boju koja vam najviše odgovara i uklopiti je u izgled same bašte. Poslednjih par godina u trendu su bela, siva, i različite nijanse braon boje.

Bela je savršena kao osnova boja. Uvek je možete dopuniti šarenim detaljima, ili je pak ostaviti čistu i jasnu da vas svakog trenutka osvežava. Iako su razlike u nijansama bele boje suptilne, svaka odaje različitu toplinu. Pored toga, struktura materijala igra glavnu ulogu. Što više različitih materijala dobija se bolji rezultat. Ako se odlučite za belu boju, onda je upotrebite gde god možete! Jedan savet: bela dobija topliji sjaj u kombinaciji sa zrelim pastelnim bojama. Neka vam bela boja unese vedrinu!

Siva boja se nepravedno smatra dosadnom bojom, a ona je upravo ta koja doprinosi da se druge boje ističu. Siva boja odaje mir i idealna je boja za nameštaj. Idealna je kao osnovna boja sa kojom se može beskrajno kombinovati. Na ovaj način možete lako stvoriti vintidž ili klasičan stil. Siva zaista može igrati razne „uloge“ zato što njene svetle i tamne nijanse izgledaju potpuno različito. Ne oklevajte da kombinujete čak i tonove međusobno, jer različiti sivi tonovi daju dubinu. Interesantno je napomenuti da bela osvežava sivu, a drvo daje dodatnu toplinu.

Iako postoji širok spektar boja i dezena baštenskog nameštaja, povedite računa ipak da jarke boje, zbog postojanosti, ostavite za detalje kao što su jastuci, stolnjaci itd.

Odlaganje

Produžite vek trajanja vašem baštenskom nameštaju tako što ćete ga tokom najhladnijih meseci odložiti na suvo i toplije mesto. Čak i najotporniji materijali kao što je tikovina trajaće duže ako ih smestite u garažu ili podrum tokom zime. Zato birajte veličinu nameštaja u skladu sa prostorom za njegovo odlaganje ili se odlučite za nameštaj koji se lako rastavlja i na taj način uštedite na prostoru.

 

Investirajte u kvalitet

Možda je ovaj savet trebalo da se nađe na prvom mestu. Stara izreka „Koliko para toliko i muzike“ je nepogrešiva. Imajte u vidu da ćete mnogo više novca potrošiti kupujući svake druge godine nekvalitetan nameštaj. Nekvalitetni materijali slabo podnose sunce, toplotu i vlagu, brzo propadaju pa i vi sami možete da se povredite ako propadnete kroz plastičnu stolicu koja je posle dve godine postala krta i pukla.

Koji god izbor da napravite, Hartman će vas podržati. Svojim jedinstvenim proizvodima i dizajnom pružiće vam udobnost, stil i savršeno će se uklopiti u vašu zamisao. U svakom trenutku bićete zadovoljni, bilo da je u pitanju otpornost i dugotrajnost materijala ili, pak, estetski momenat. Hartman je uvek u trendu, i uvek je tu da vas inspiriše!