Vlasnici bazena su se pre ili kasnije suočili sa problemom na početku sezone jer im se divna prozirna voda pretvorila u zelenu baruštinu koju ne smeju ni da pogledaju, a kamoli da se u njoj kupaju! Međutim, zelena voda u bazenu ne znači kraj sveta i uz malo rada i takav bazen će ponovo mamiti svojom lepotom u toplim letnjim danima.

Kada vam bazen pozeleni nije kraj sveta, to samo znači da su se zelene alge namnožile i zauzele naše mesto. Pomoćićemo vam u tom procesu, a trebaće vam još i:

 • ispravni filter
 • hemijska sredstva
 • malo vašeg truda

Početne pripreme

 • Proverite filter
  Uklonite iz filtera sve nečistoće kao što su lišće, grančice i sve drugo što bi moglo da ga zapuši. Ako je neophodno, isperite filter kako biste bili sigurni da je prohodan pre nego što dodate hemikalije u bazen i pustite sistem u neprekidni rad tokom procesa čišćenja.
 • Regulišite nivo pH vrednosti u bazenu
  Izmerite pH vrednost vode u bazenu. Regulišite pH vrednost ili dodavanjem natrijum karbonata (da bi se povećala vrednost) ili natrijum bisulfata (da bi se umanjlila), kako bi nivo dostigao ispravnu vrednost od 7.8. Time postižete drugačiju vrednost od one kada želimo da se kupamo ali je u ovom slučaju tako neophodno da biste pravilno istretirali alge.
  Da bi se pH vrednost izbalansirala, uključite pumpu kako bi hemikalije procirkulisale kroz bazen.
 • Očistite dno i stranice bazena
  Iako verovatno nećete videti dno bazena, uzmite štap sa četkom i izribajte ga pre nego što dodate hemikalije u vodu. Alge će se zalepiti za sve površine u bazenu ali ćete ih ribanjem dna i stranica skinuti i hemikalije će brže delovati.
 • “Šokirajte” vodu
  Šokiranje vode u bazenu se radi uz pomoć visokog nivoa hlora koji će brzo uništiti alge i dezinfikovati bazen. Koristite preparat koji sadrži više od 70% hlora i koji će da se pobrine jednako za alge i bakterije. Ako su se alge u velikoj meri namnožile u vašem bazenu, možda ćete morati da ponovite šok tretman kako se one ne bi vratile. Nakon dodavanja šok preparata, voda će se zamutiti i izgledaće prljavo, ali kada pustite vodu da cirkuliše kroz filter počeće da se prečišćava. Uvek koristite sredstvo za šokiranje vode u skladu sa uputstvom na pakovanju! Računajte da vam za šokiranje vode treba 48 sati delovanja preparata.
 • Očistite filter više puta
  Kada šok tretman uništi sve alge, morate da sprečite njihov ponovni nastanak tako što ćete isprati filter i time ukloniti ostatke i prljavštinu koja se u njemu nakupila.

Završni radovi

 1. Usisajte mrtve alge i ostale nečistoće
  Sada, pošto vidite dno i stranice bazena, možete ponovo četkom izribati unutrašnjost bazena. Nakon čišćenja temeljno usisajte sve nepoželjne ostatke mrtvih algi kako biste bili sigurni da ih više nema.
 2. Uključite filter i pratite izgled vode
  Sada smo na samom kraju akcije čišćenja, ali pre nego što uskočite u bazen pustite filtere da rade i pratite izgled vode kako biste bili sigurni da su alge nestale. U slučaju da se ponovo pojave sledi još jedno šokiranje bazenske vode i sva neophodna čišćenja dok ih se konačno ne otarasite.
 3. Proverite hemijski sastav vode
  Kada ste se konačno otarasili algi i nečistoća, neophodno je da proverite da li je sastav vode odgovarajući pre nego što uskočite u bazen. pH vrednost sada mora biti u rasponu od 7.4 do 7.6.

Prolećno čišćenje bazena nije komplikovano, samo iziskuje malo vremena i truda. Zato ne očajavajte na početku sezone ako vas sačeka zelena voda u bazenu. Pravilnom upotrebom određenih hemijskih sredstava vaš bazen će vas ponovo mamiti svojom prozirnom i čistom vodom. Nekada je za ovaj proces potrebno dva, nekada i do pet dana. Zavisi od toga u kakvom stanju je bazen ostavljen u prethodnoj sezoni, i koliko je bio zaštićen tokom zime.

Sada vam ostaje samo da uživate!